Zdravie ukryté vo včelích produktoch

 

Včelí med je produkt priaznivo vplývajúci na ľudský organizmus. Prináša nášmu telu množstvo zdravotných benefitov v podobe vitamínov a enzýmov, ktoré pôsobia ako liečivo pri rôznych ochoreniach a vďaka svojim účinkom je med aj vhodnou „preventívnou“ potravinou. Viac o mede a jeho vzniku sa dozviete v článku O mede zaujímavo a náučneV prípade, že máte chuť na poctivý slovenský med či výrobky z neho, jedným z kvalitných slovenských výrobcov je včelár Peter Pišák (Apis Original). Viac o jeho práci si môžete prečíčtať v článku Apis Original – kvalitný slovenský med, sušený včelí peľ, výroba voskových sviečok. 

Okrem medu sa včelári venujú aj spracovaniu vedľajších produktov spojených s včelárstvom akými sú napríklad voskové sviečky, včelí peľ, materská kašička, medové krémy a mnohé iné. V poslednom období je veľmi obľúbená prírodná medová kozmetika, či už sa jedná o rôzne telové krémy, mydlá, sprchové gély či balzami na pery. O voskových sviečkach, sušenom včeľom peli ako aj elixíre večného života sa môžete dozvedieť niečo viac v nasledujúcich riadkoch.

Potravina 21. storočia

Sušený včelí peľ je prírodným produktom, ktorý podporuje imunitu organizmu a pomáha pri liečbe širokého množstva ťažkostí od ochorenia prostaty, cez cukrovku (pomáha regulovať hladinu cukru v krvi) až pod srdcovo-cievne ochorenia. Sušený včelí peľ sa užíva v množstve 1-2 čajové lyžičky denne. Peľ sa nechá rozpustiť vo vode alebo najlepšie v samotných slinách a je potrebné ho rozžuť - telo tak získa maximum z jeho účinných látok. V našom žalúdku by sa peľové zrná nedokázali poriadne naštiepiť, ak by sme ich nenechali len rozpustiť a nerozžuli, pretože sú veľmi tvrdé a súdržné. Neodporúča sa užívanie včelieho peľu vo večerných hodinách, pretože pôsobí ako mierny energetický nápoj a nabudí človeka.

Sušení peľ nie je vhodný pre ľudí, ktorí trpia respektíve sa aktuálne liečia na nádorové ochorenia. Pri užívaní peľu by sa dostávala vyššia výživa aj ku chorým bunkám, čo by spôsobilo ich rast a to je pri nádorových ochoreniach nežiaduce. V prípade, že je človek z nádorového ochorenia vyliečený a chcel by po určitom čase začať s užívaním sušeného včelieho peľu, mal by sa o tom poradiť so svojím lekárom.

Voskové vs. klasické (parafínové) sviečky

Sviečky z vosku sú prírodné, obsahujú iba vosk a 100%-ne bavlnené knôty. Vydávajú jasné svetlo, ktoré má rovnaké svetelné spektrum ako slnko a vyžarujú tiež negatívne ióny, ktoré čistia vzduch a majú priaznivý vplyv na organizmus a dýchacie cesty. Bežne dostupné sviečky sa zvyčajne vyrábajú z parafínu, sú vlastne ropným produktom a ich výpary sú považované za rakovinotvorné. Na mieste je preto otázka: Chcete doma inhalovať výpary ropného produktu?

Ako prebieha výroba voskovej sviečky? Pred výrobou je najskôr nutné získať samotnú surovinu na výrobu - čistý včelí vosk, ktorý sa získava zo starých včelích rámikov a divých voskových stavieb včiel. Staré rámiky (konkrétne obsah rámikov - voskové bunky) je za účelom získania čistého vosku nutné niekoľkokrát vytaviť, nechať zatvrdnúť, očistiť a znova vytaviť, aby bol vosk krásne žltý a čistý. Z čistého vosku sa vyrábajú liate sviečky, t.j. lejú sa do silikónových foriem najrôznejších tvarov alebo sa vyrábajú sviečky z včelích medzistienok, kedy sa medzistienka zroluje na požadovaný tvar, veľkosť, priemer a vložením 100% bavlneného knôtu do stredu zrolovanej medzistienky vzniká vosková sviečka.

O pozitívach a negatívach včelieho vosku ako aj parafínu si môžete viac prečítať TU.

 

Zaujímavosť nakoniec – elixír večného života

Zaujímavosť zo sveta včiel v Japonsku: Japonskí vedci pracujú na objasňovaní takzvaného elixíru večného života. Včely,ktoré už patrili medzi staré robotnice (zbierali už nektár vonku) a z určitého dôvodu (úhyn častí včiel rodiny, postrek, choroba a iné) sa museli vrátiť do úľa na pozíciu, na ktorej sa starajú o plod (o plod v úli sa pritom bežne starajú najmladšie včely), reálne omladnú – ak už mali časť chĺpkov stratených a mali čiernu farbu, pri starostlivosti o včelí plod omladnú, narastú im nové chĺpky, získajú mladé zafarbenie a predĺži sa im aj život. V letnej sezóne sa robotnica bežne dožíva 3-6 týždňov, ale pri starostlivosti o plod opätovne omladne a dožíva sa dlhšej doby. Tento proces je v súčasnosti vo výskume, odborníci sa snažia zistiť, aký hormón alebo enzým spôsobuje omladenie a predĺženie života včely, ktorá by bola za normálnych okolností už dávno uhynutá, pretože by sa „upracovala k smrti“.

 

Veľmi pekne ďakujem nadšenému včelárovi Petrovi Pišákovi za poskytnuté informácie a prajem veľa úspechov a radosti v ďalších rokoch včelárenia.

Apis Original - Peter Pišák

www.slovensky-med.sk

info@slovensky-med.sk

0908 544 144

 

Vytvorte si vlastnú webstránku zadarmo s redakčným systémom WebJET Cloud.

Zobraziť plnú verziu stránky